Prečo klesá kvalita potravín? Je zdravá strava zdravá?

Autor: Karin Kováčová | 3.4.2014 o 8:00 | Karma článku: 11,06 | Prečítané:  1415x

To, že kvalita potravín nie je taká, aká by mala byť je už všeobecne známe. Cez to všetko sa pokúšame robiť zmeny vo svojom životnom štýle a už aj to, že práve teraz čítate tieto riadky svedčí o tom, že váš osud vám nie je až tak ľahostajný.


Aké sú teda dôvody nižšej nutričnej výživy potravín?

Pôda - veru tak. Pôda na zemi je svojím spôsob vyčerpaná, málo zásobená živinami. Ľudské nároky a potreby začali enormne prevyšovať možnosti pôdy - úroda z nich po minulé roky značne vyčerpala zásobu živín a to sa odráža aj v nutričnej kvalite potravín. To, že sme začali používať chemikálie, postreky..... , zničili sme vlastne mikroorganizmy, ktoré sú nevyhnutné na "život" v zemi ako takej.

Znečistené prostredie - voda, vzduch, zemina - takmer nič neušlo ľudkému zaobchádzaniu - a nie moc lichotivému. Rádioaktívne žiarenie, katastrofy znečisťujúce životné prostredie, cielené kĺčovanie prírodných rezervácií........ Ako v znečisťovanom prostredí môže narásť a prežiť niečo čisté a zdravé?

Predčasné zbery, preprava potravín - To, že sa ovocie zbiera ešte nedozreté, zabalí do fólie a prepravuje z kontinentu na kontinent - to je tragické. Tešíme sa síce z nápojov, z výberu a sortimentu, z exotického ovocia ..... je to však skutočne to, čo nám má prinavrátiť zdravie? Práve vo chvíli, keď ovocie dozrieva - potrebuje najviac slniečka - koľko slnečných lúčov prenikne do kontajnera s ovocím či zeleninou?

Ožarovanie potravín - ani jeden ľudský organizmus sa necíti komfortne po ožarovaní. Tí, ktorí to skúsili, by vám o tom vedeli rozprávať. My ožarujeme potraviny v s naho predĺžiť ich trvanlivosť - keď v nich všetko zahubíme - prežijú dlhšie:-) Sú nám však potrebné? Čo spôsobia v našo organizme?

Pridávanie aditív - často sa nám ľuďom dostanú do ruky kvalitné potraviny, doba, spôsoby úpravy ..... to všetko dehonestujeme - odtučňujeme jogurty, zbyvíme ich kvalitných tukov, pretože in je byť s 0% tuku - preto pridáme cukry, škroby.... a v konečnom dôsledku priberieme práve z nich a narušíme metaboliké pochody v tele tak, že keď sa cítime zle, utekáme si nakúpiť kapsulky s kadejakými tukmi.... :-) , napcháme sa nimi, škrobmi a E .....

...... takto by sme mohli pokračovať ďalej!

Ako teda docieliť, aby zdravá výživa na našom tanieri sĺňala určité zodpovedajúce hodnoty?

1. Môžeme nakupovať farmárske a bio produkty ...... možno nie sú úplne dokonalé - isto však vynikajú vyšším zdrojom výživy a čistoty

2. Konzumujme potraviny čerstvé, tie ktoré majú krátku záruku spotreby alebo dopestované doma

3. Nekonzumujme fast foodové jedlá - E cez E ...... /spomeňte si na hamburger nájdený po 50 rokoch vo vrecku kabáta - kabát rozožratý moľami a toho, čo mi nazývame pôžitkom - sa ani mole nedotkli/

4. Nezohrievajme a nepripravujme jedlo v mikrovlnke - zabíjame všetky aktívne a živé enzými. Je účel zasýtiť žalúdok alebo racionálne dávať do tela, to, aby mohlo prežiť?

4. Neznečisťujme prostredie - každý z nás sa môže pričiniť o to, aby svet okolo nás bol čistejší  a zdravší.

 

Sú to všeobecne známe informácie ..... no pán Boh nám dal aj mozog - kedy ho začneme používať?

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Slovenskí žiaci sa prepadli ešte hlbšie

Výsledky slovenských školákov v testovaní PISA dlhodobo klesajú.

DOMOV

Marek Vagovič: Fico sa potrebuje udržať, aby sa kauzy nevyšetrili

Niektorí novinári berú Ficove výroky o prostitútkach príliš osobne, tvrdí novinár.


Už ste čítali?